söndag 28 mars 2010

Tårtkalas

Min äkta hälft fyllde år igår. Jag äääälskar att baka och testa nya recept, men gör det tyvärr alltför sällan - vilket ju tyvärr händer med alltför mycket annat man tycker är roligt... Nu passade jag på att prova på lite nya saker och bjuda familjerna på kalas. Jättekul att ställa till för andra, men när man själv fyller år vill man helst resa bort nånstans långt...

Jag gjorde en prinsesstårta utgående från recepten i Leilas bok:

...ett av mina bästa inköp i bakboksväg måste tilläggas - har faktiskt provat de flesta recepten och det mesta lyckas! Inga invecklade förfaranden och bra guidning. 5 kakbitar till Leila. Absolut. Bilden är googlad.

Jag började mitt prinsesstårtsbak med att på fredag kväll göra sockerkaksbottnarna (jag gjorde en stor och en mini eftersom det också behövde tillverkas en helt mjölkfri variant). Då gjorde jag också Leilas vaniljkräm från scratch och hade en förhoppning om att det skulle lyckas att göra vaniljkrämen med vatten som bas istället för mjölk - det gick riktigt bra. Det är en lite hetsig process med mycket bytande av kärl, vispande och redning, men det har lyckats varje gång. Vaniljkrämen är också jättegod att använda som fyllning i bullar!

På lördagen fyllde jag således bottnarna med det som hör till en riktig prinsesstårta; vaniljkräm och rårörda hallon. Och MYCKET grädde. Mjölkfri sådan på den mjölkfria tårtan, naturligtvis.

För minst ett halvår sen skickade jag iväg en beställning till Bake and Party och beställde även brun sugarpaste därifrån. Nu hade den tyvärr legat lite för länge i skåpet och hunnit bli aningen skarp i kanterna, vilket också bidrog till att den sprack lite när jag kavlade ut den. Men trots det blev det en mycket positiv första upplevelse av sugarpasten, mycket trevligare än marsipan! Dessutom "svettades" den inte alls i kylskåpet under natten som marsipanen har en tendens att göra, utan den såg lika fräsch ut ännu imorse när jag plockade ut den. Det ni!

Jag var lite konfunderad över alla sprickorna i skalet, men sen plockade jag fram mina "florsockermönster" jag inhandlat för en billig peng från ikea och tadaa - sprickorna försvann puts-väck! Dessutom fick tårtan trevliga spindelmönster. Tyvärr hann kakan bli halvt uppäten innan jag fotade den.

Ett kakrecept som tar lite tid och kräver lite jobb men som säkerligen blir återanvänt!

...snubblade dessutom på Leilas senaste kok- och bakbok "one more slice" som ännu inte är utkommen, men när den väl kommer får den gärna fylla ut min kok- och bakbokshylla! Heja Leila!

Sköna söndag till alla!

4 kommentarer:

Sara sa...

Tårtan ser supermumsig ut och Leila är verkligen suverän! Jag bara läängtar till början av maj när one more slice kommer ut på marknaden för vi vet ju att "he sku ju vara me na salt" som Totta bruka säg förr ;)

Sofie sa...

åh va harmat att ja bor så langt ifrån! sku gärna vara o provsmaka dina bakverk! om mamm diin får till simblona så bra som hon gör borde du ju följaktiligen få till ett o annat bakverk du också:)
kram från vasa
s

Susann sa...

Sara - Borde vi starta fanclub!? :) "He sku vara me na salt" :D

Soffa - Kan ju försök skick på post, he bleiv nämligen en stooor tårta och mycket rester... Å simblona som int e na ana än bulladeg å sokri:) Kramar ti dej!!

Ida sa...

Å nu blev jag så sugen på att baka tårta! Ska kolla sugarpaste sidan, har för mig att det är liksom det enda de använder i Amirika när de bakar. Må gott!